Piața aparatelor de aer condiționat este în continuă expansiune la noi în țară, înzestrarea imobilelor cu astfel de aparate fiind de numai 18% față de o medie de 87% în Uniunea Europeană. În perioadele cu temperaturi caniculare vânzarea aparatelor de aer condiționat crește de 15-20 de ori față de cele cu temperaturi normale, ceea ce demonstrează faptul că achiziționarea unui astfel de aparat se face sub impulsul momentului, generat de căldura insuportabilă din spațiul de locuit sau de lucru. Tocmai de aceea, pentru a vă asigura de cumpărarea unui produs potrivit nevoilor dumneavoastră este bine să știți din timp de ce fel de aparat de aer condiționat aveți nevoie.
Criteriul principal în alegerea unui aparat de aer condiţionat este în aceste vremuri preţul, însă persoanele interesate trebuie să ţină cont și de alți factori. În primul rând, aparatul trebuie să aibă capacitatea adecvată încăperii în care se va instala.Pentru o încăpere cu suprafaţa cuprinsă între 10 şi 25 mp se recomandă un aparat de 9.000 btu;
Pentru suprafata cuprinsa intre 15 – 35 mp – un aparat cu capacitatea de 12.000 btu;
Pentru 30 – 50 mp – serecomanda un aparat de aer conditionat de 18.000 btu;
Pentru un spatiu intre 40 – 70 mp unul de 24.000 btu.
Cu alte cuvinte, în cazul locuințelor obișnuite sunt recomandate aparatele de 9.000 btu pentru dormitoare (avand și cel mai mic nivel de zgomot) iar cele de 12.000 btu pentru sufragerii. Aparatele de putere mare, și anume cele de 18.000 si 24.000 btu, datorită debitului de aer foarte puternic, se recomandă a se folosi în încăperi cu înălțimea peste 3m. În cazul unei încăperi cu suprafața mare, având înălțimea de 2,5m, se recomanda folosirea mai multor aparate de puteri mici în locul folosirii unui singur aparat de putere mare. Ca și în cazul sistemelor de încălzire, când se alocă un calorifer pentru fiecare cameră, și aparatele de aer condiționat vor trebui instalate câte unul în fiecare încăpere care se dorește climatizată.
Sfat: Nu se recomandă folosirea unui singur aparat de putere mare, de exemplu 18.000 btu, amplasat pe hol pentru climatizarea unui întreg apartament, din următoarele considerente:
Debitul de aer foarte mare al unui aparat de 18.000 btu amplasat într-un spațiu mic cu înălțimea sub 3m provoacă un disconfort pronunțat locatarilor, punându-le sănătatea în pericol;
Un aparat de putere mare amplasat într-un spațiu mic va scădea foarte repede temperatura aerului la valoarea setată după care se va opri, în consecință aerul rece nu va mai fi împins de ventilatoarele aparatului să treacă în celelalte camere, deci se va obține un efect exact invers efectului așteptat.
Amplasarea unității interioare a aparatului de aer condiționat pe hol înseamnă suplimentarea traseului frigorific, deci un cost adițional relativ mare, ducând în final la o risipă de bani, și nicidecum la o economie.
Dacă doriţi un randament maxim puteţi opta pentru tehnologia Inverter. Esența funcționării aparatelor de tip Inverter constă în proprietatea acestora de a-şi modula capacitatea de răcire/încălzire. Capacitate este maxima la pornirea aparatului pentru aducerea rapida a temperaturii încăperii la valoarea aleasă, dupa care scade gradual până la nivelul necesar care să asigure doar menținerea temperaturii la valoarea setată. Avantajele unui aparat cu tehnologia inverter sunt evidente:
- consumul de energie este mult mai mic, redus cu aprox. 30% față de un aparat de aer condiționat obișnuit; - temperatura dorită este atinsă mult mai repede; - nu în ultimul rând, nivelul de zgomot al unității interne a aparatului este mult redus; - țăcănitul specific de pornire – oprire al compresorului fiind efectiv eliminat;
- tehnologia Inverter asigură totodată și un randament crescut al aparatului pe funcția de încălzire chiar și pentru temperaturi exterioare de -15 grade Celsius.
Sistemul de filtrare are de asemenea un rol important deoarece reține praful și impuritățile prezente în aerul din încăpere. Toate aparatele au un filtru de praf care nu se consumă în timp și deci nu trebuie înlocuit periodic, acesta fiind lavabil. Pentru combaterea virușilor și bacteriilor, singurele filtre eficiente sunt sistemul Plasmacluster al aparatelor Sharp și filtrele UV prezente la unele modele High-End.
Filtrele auxiliare cu denumiri pompoase promovate agresiv ca elemente care elimină fumul de țigară și neutralizeaza mirosurile neplăcute din încăpere nu sunt deloc eficiente, mulți utilizatori renunțând la ele după un timp scurt de folosire.
Fumul de țigară, animalele de companie și unele plante degajă în aer unele substanțe specifice care odată ce ajung în unitatea interioară se depun pe fagurii schimbătorului de căldură al acesteia iar în timp duc la degajarea de către aparat a unor mirosuri neplăcute. Singurul remediu în acest caz este spălarea frecventă a schimbătorului de căldură, operație destul de complicat de realizat dealtfel.
Aparatele de aer condiţionat asigură un confort termic ideal utilizatorilor însă medicii recomandă folosirea cu atenție sporită a acestora în situația în care utilizatorul intră și părăsește frecvent incinta climatizată. În acest caz temperatura din spațiul climatizat trebuie setată astfel încât să fie cu cel mult 10 grade mai mică decât cea exterioară întrucât schimbările bruşte și frecvente de temperatură pot provoca probleme de sănătate. În cazul în care aparatul de aer condiționat este folosit în mod propice, acesta poate preveni alergiile, crizele de astm şi chiar bolile respiratorii cauzate de poluare, datorită filtrelor care rețin praful, polenul și impuritatile din aer.